Subscribe

RSS Feed (xml)

Vad är RSS Feed?

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Grafiska symboler med slagkraft


En grafiker, bild konstnär, animatör eller filmare har en arsenal av verktyg för att förmedla djupare innebörd. Det kan röra sig om känslor, politik, förhållanden mellan människor, egentligen allt går att förmedla med bild. Ni har hört säkert att en bild är värd mer än tusen ord. Grafiska symboler har följd människan sedan begynnelse tider och finns representerade i varje människans dagliga tillvaro.



Exempel övan är "The Big Brother State" .Här bild och komentatörens röst går hand i hand.



Vill man leka med att göra egna varnings skyltar så kan man använda sig av en varnings skylt generator bilden nedan kan nog underlätta.

Rotoscoping




Rotoscoping tekniken syns ofta i dagens animerade filmer. En bra exempel är en av topp 5 filmer dvs. "Fisson" från festival2007.bitfilm.com.....eller......A Scanner Darkly alternatvt Sin City
Bitfilms Club är en Digital Film Community som värd att besöka. Rotoscoping tekniken går ut på att man kalkerar karaktärens rörelser ruta för ruta från en film för att vidare bearbeta dessa till en animation. Det är ganska mödosamt eftersom det går ganska många filmrutor för varje rörelse.

Man kan säga att för exempel om man jobbar i Flash så kan man omvandla varje filmrutans bitmapsbild med "Trace" teknik och för hand till en förenklad vektoriserad bild. Exempel Tutorial

Mer om Rotoscopings historia samt liten beskrivning hur det fungerar med professionella program hittar man här och här. Själv har jag hittat en gratis Open Source program som underlättar det en aning. Den kallas precis som tekniken. Använder man Windows XP så ska man installera GTK+ och Runtime Environment. Mer info på programmets hemsida www.toonyphotos.com .

Det mer traditionella sättet är att jobba med pen verktyg i Photoshop se video tutorial här. I Illustrator går det bättre med tanken på möjligheter för vektorgrafik i programmet, se tutorial: Imitating A Scanner Darkly . I AfterEffects kommer man förbi ruta för ruta problemet (freame by freame) problemet se video tutorial här.
Det fungerar mycket bättre om man använder en AF plugin: Silhouette Roto med tutorial

Steampunk

Steampunk är blandning av cyberpunk och Jules Verne, om man skulle ta det den kortaste vägen. En crossroads mellan science fiction och fantasy. Har ni sett "Delikatessen" eller "De förlorade barnens stad" (filmer av Jeunet och Caro) så har ni fått bilden.
Jag själv levde genom barndomen med Jules Verne´s böcker och gillar den surrealistiska scenografin i teater, film eller spel. Just den typ av visuell utryck ger mig en känsla av en tidsnomad :=)





Båda bilder från "De förlorade barnens stad"
Nedan en full användbar exempel...flera finns att beskåda på pryllkol.se

Djupdyckning i rötter



Jag är född i Polen och mina föräldrars rötter går in längre bort i öst. Mild bildsinne har påverkats tidigt av olika influenser. Polen är ett mångkulturell land med gamla traditioner. Här är mycket vacker produktion som förklarar det hela med en tydlig grafisk perspektiv. Det intressanta är typsnittens form rikedom i de olika språk....och tidsperspektiv på ett mångkulturell samhälle.

Photoshop tutorials med lite extra


Bild: pakorn_r

Det finns mängder av Photoshop tutorials på nätet och det går snabbt att "googla" fram vad man behöver, men det finns några russin som jag plockat från kakan. Med tanken på överskådlighet, presentation och innehållet är dessa värda att rekommendera.

Moderskepet (svenska) om fotografi, Photoshop i alla svårighetsgrader, tutorials i text, bild och video.
Abduzeedo
(engelska) Grafisk design för tryck och webb, Photoshop tutorials i olika svårighetsgrader.
100 Photoshop Tutorials (for Creating Beautiful Art).(engelska) Kräver förkunskaper.
Digital Grin (engelska) Fotografi, Photoshop tutorials från enkla till avancerade
Psdtuts(engelska) Tutorials i olika svårighets grader.
Planet Photoshop (engelska) Video tutorials i olika svårighets grader
Computer Arts ( engelska) Kanske inte direkt för nybörjare visa tutorials kräver en bra kännedom av Photoshop och grafik termer på engelska.

Typo mania

Typsnitt är något jag fastnar för. Jag kan spendera timmar på att leta fram ett passande typsnitt. I dagens utbud av fria typsnitt på nätet det blir lätt förvirrande till slut. År man inte riktig hemma i grafisk design då bör man söka inspiration. Det gäller att få bild och typsnitt fungera ihop. Video här är "levande" exempel på hur det kan gå till.



Mera kul!Numb vs Encore - Linkin Park ft Jay Z :: Typography -*- Typolution -*- electronic music happening - kornhouse -*- Citizen Cope - Let The Drummer Kick -*- Time Based Type I project -*- Oceans Eleven Project -*- Pulp Fiction in Typography


Massa länkar till fria typsnitt och mer inspiration finns under "Grafik resurser" i blogen här.En ingående blogpost "Typography In Motion" från smashingmagazine -r något att rekommendera.

Vad är typografi? Vem kan skapa det?



...och några ord från en konstnär och typograf..



Animerad Typsnitt har en historia som började med förtexter till film. Ett klassiskt exempel är filmen "Trainspotting"



.
Värd att se: We All Love Typography