Subscribe

RSS Feed (xml)

Vad är RSS Feed?

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Color correction



En kort film "Color blind" av Jimmy Giambronne, skapad av mycket ung team. Mer info om filmen på YouTube. Jag har fastnat för den av flera anledningar. En av de är att filmen i sin enkelhet är visuellt tilltalande.

Att blanda svartvitt film med accent av färg är ett teknik som man ofta använder för att tillföra berättelsen en djupare eller symbolisk mening. Det kända exempel är Steven Spielbergs Schindlers List från1993 där en liten flicka går omkring i en röd jacka i en annars svartvit sekvens, ett annat känd exempel är Rocky Balboa med Sylvester Stallone där blodet framhävs mot det gråa publiken i bakgrunden.

Vi pratar om Pleasantville' effekten. För att åstadkomma den brukar man använda " color correction" i någon av film redigerings program . Viktigt att tillägga att det sker är under "post production" på den färdig klippta filmen. De flesta film redigerings program, som Apple Final Cut Pro, Adobes Premiere Pro och Avid samt post produktion program som Adobes After Effects har "secondary color correction" möjligheter. Det finns flera sett att korrigera färg mer om det nedan.

Final Cut Pro
color correction tutorial

Color Correction on Adobe Premiere Pro video tutorial tutorial Three-Way Color Correction
Secondary Color Correction in Avid Symphony Nitris

Att anpasa eller corigera färg på en lång fillm är ett krävande arbete, det finns ett yrke inom post produktionen inom film branchen som kalas colorist. Colorist guru Alexis Van Hurkman har ägnat den kunskapen en bok: "Encyclopedia of Color Correction / Field Techniques Using Final Cut Pro"